USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dünya

21 Nisan 2016 12:49

Volkswagen rekor tazminat ödeyecek

Emisyon skandalıyla başı dertte olan Alman otomotiv devi, dava açılmaması karşılığında ABD'li yetkililerle el sıkıştı. Firma, her aracın sahibine 5 bin dolar verecek.

Volkswagen rekor tazminat ödeyecek

ABD Çevre Koruma Dairesi (EPA), Kaliforniya Çevre Dairesi (CARB) ve ilgili diğer kurumlarla Volkswagen arasında, sürenin dolmasına 48 saat kala anlaşmaya varıldı.

Alman şirket, egzoz emisyonlarını düşük gösteren programın yer aldığı her aracın sahibine 5 bin dolar tazminat ödeyecek. Volkswagen ayrıca, ayıplı Otomobillerin geri çağrılma ve yeni donanımların takılması sürecinde oluşacak masrafları da karşılayacak.

Toplam rakam 3 milyar dolar

Emisyon skandalından etkilenen araç sayısının yaklaşık 600 bin olduğu göz önüne alındığında, Volkwagen’in toplamda 3 milyar dolar tazminat ödeyeceği tahmin ediliyor.

Tarafların anlaşması için verilen süre Perşembe günü saat 17:00’da doluyordu. Anlaşmanın detayları, Perşembe günü öğleden sonra ilgili hakim Charles Breyer tarafından San Francisco’da açıklanacak.

Avrupa için de emsal olabilir

Söz konusu anlaşmanın, Avrupa’da satılan milyonlarca dizel otomobil için de baz olarak alınacağı belirtiliyor.

Dünya çapında yaklaşık 11 milyon aracı özel bir programla manipüle eden Volkswagen'in, ABD’de 600 bin dizel otomobilin emisyon değerleriyle oynadığı ortaya çıkmıştı. ABD'nin Çevre Koruma Müdürlüğü (EPA), Eylül 2015'te Volkswagen'in dizel motorlu araçlarına fabrika çıkışında yapılan egzoz emisyon testlerinin hatalı olduğunu açıklamıştı.

Rapor Alman otomobil üreticisine yarım milyon aracı piyasadan toplama çağrısı yapıyor, Volkswagen dizel motorlu araçlara yerleştirilen bir yazılım sayesinde aracın karbon emisyonlarını bilinçli şekilde olduğundan düşük göstermekle suçlanıyordu.

EN ÇOK OKUNANLAR