USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dünya

25 Ağustos 2015 08:54

Osmanlı Sultanı‘yla Romanya‘nın lideri oldu

400 yıl Osmanlı hükümdarlığında yaşayan Romanya'ya 'Sultan' markasıyla salça ve ketçap satan Türk üretici, pazarın % 50'sini kaptı. Sultan Gıda'nın yeni hedefi buradan Avrupa'ya açılmak...

Osmanlı Sultanı‘yla Romanya‘nın lideri oldu

SALÇA ve ketçap üretimiyle 14 yıl önce girdiği Romanya pazarında lider marka olan Türk gıda üreticisi Sultan Gıda, Romanya’dan sonra Avrupa’da söz sahibi olmayı hedefliyor. Geçen yıl 35 milyon dolarlık ciroya ulaşan marka, ülkede yapacağı 7 milyon euroluk ek tesis yatırımıyla fasulye, reçel, mantar, bezelye, mayonez ve hardal üretimine de girecek. Dosso Dossi Holding çatısı altında faaliyet gösteren Sultan Gıda’nın pazardaki hedefi yıllık 45 milyon dolar ciro. Romanya halkının Osmanlı ve Türklere karşı sempati beslediğini dile getiren Sultan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eraslan, “Markamızın adını 'Sultan' koyarken endişeliydik. Ama herkesin evinde yemeğine yardım eden bir Sultan olduk" diye konuştu. 

Ciro 45 milyon $'a çıkacak 

Dosso Dossi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan ile Sultan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eraslan Romanya’daki tesislerde Avrupa stratejileri hakkında bilgi verdiler. Romanya’da 250 kişiye istihdam sağladıklarını anlatan Eraslan, "Aralarında Carrefour, Metro ve Real gibi 700 süpermarketin bulunduğu, toplamda 6 bin noktada yer alıyoruz. 35 milyon dolar olan ciromuzu önümüzdeki yıl 45 milyon dolara çıkaracağız" dedi. 

İki otel yatırımı geliyor 

Avrupa’nın en büyük gıda zincirlerinden birinin Sultan Gıda’yı satın almak için teklif verdiğini söyleyen Hikmet Eraslan, buna sıcak bakmadıklarını anlattı. Eraslan, "Romanya’da turizm alanında da iki arazide otel yatırımı planlıyoruz" dedi. 

7 MiLYON EUROLUK YATIRIM 

Ahmet Eraslan, Romanya’daki üretim tesislerinde yıllık 10 bin ton hammadde işlediklerini belirterek, hammadde ihtiyaçlarının tamamını Çin ve Yunanistan’dan karşıladıklarını söyledi. Başlangıçta Türkiye’den de hammadde tedarik ettiklerini ve bunun için Bergama’da yatırım yaptıklarını anlatan Eraslan, ancak fiyatlar nedeniyle tesisi elden çıkardıklarını ifade etti. Eraslan, salça ve ketçabın yanı sıra fasulye, reçel, mantar, bezelye, mayonez ve hardal üretimi için yatırım sürecinin devam ettiğini belirterek, “7 milyon euro ek yatırım ile maksimum 1 yıl içinde bu ürün gamlarında da üretim ve ihracata başlayacağız. Hedefimiz Romanya’da olduğu gibi Avrupa genelinde de tüketilen ve hatta aranan marka olmak. Çünkü aynı segmentte yer aldığımız markalara göre ürün kalitesinde bir gömlek üstünüz” ifadesini kullandı.

EN ÇOK OKUNANLAR