USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dünya

23 Kasım 2015 10:51

Mobil abone sayısı dünya nüfusunu solladı

Akıllı telefonların hayatın doğal bir parçası haline gelişiyle mobil abone sayısı 7.4 milyara ulaştı. Birden fazla cihazı olan kullanıcılar sayesinde dünya nüfusunu geride bıraktı.

Mobil abone sayısı dünya nüfusunu solladı

İsveç merkezli teknoloji firması Ericsson 2015’in üçüncü çeyreği itibarıyla dünya genelindeki mobil abone sayısının, dünya nüfusunu geride bıraktığını açıkladı. Firmanın yayımladığı ‘Mobility Report’a göre dünyadaki toplam mobil abone sayısı, birden fazla cihazı bulunan kullanıcılar sayesinde, geçen yılın aynı dönemine göre 300 milyon artarak 7.4 milyara ulaştı. Bu da abone sayısının 7.3 milyarlık dünya nüfusunu geride bıraktığını ortaya koyuyor. Rapora göre bu abonelerin 3.4 milyarı akıllı telefon kullanıcısı. 

KULLANICILAR ‘AKILLANIYOR’ 

Akıllı telefonu bulunan abone sayısında ise geçen yılın aynı dönemine göre 8000 milyonluk yani yüzde 31’lik artış yaşandı. 3. çeyrekte dünyada satılan cep telefonlarının yüzde 75’ini akıllı telefonlar oluşturdu. Bu nedenle Ericsson akıllı telefon sahibi abone sayısının 2021 yılında 6.4 milyara ulaşacağını öngörüyor. Bu da 2021 yılında 9.1 milyara ulaşacağı tahmin edilen toplam mobil abone sayısının yüzde 70.3’ünün akıllı telefon kullanıcısı olacağı anlamına geliyor. Dünya nüfusu son 5 yıldakine paralel bir artış gösterirse 2021 yılında 7.8 milyara yükselecek. Yani akıllı telefon kullanan mobil abone sayısının dünya nüfusuna oranı yüzde 82’yi bulacak. 

Veri kullanımı 6 kat artacak 

Akıllı telefonlar günlük hayatın bir parçası haline geldikçe ortalama veri kullanımında da hızlı bir artış yaşanıyor. 2015 yılının üçüncü çeyreğinde akıllı telefon başına ortalama aylık veri kullanımı geçen yıla göre yüzde 40 artışla 1.4GB’ye ulaştı. Ericsson bu rakamın 2021'e kadar 6 kattan fazla yükselerek 8.5 GB’ye fırlayacağını tahmin ediyor. Özellikle 5G’nin hizmete sunulmasıyla veri kullanımındaki artış hızlanacak. 

Trafiğin yarısı videolardan geliyor 

Çok da uzak olmayan bir geçmişte kullanıcılar, mobil internetin hem hızı hem de maliyeti nedeniyle, telefonlarından video izlemeye mesafeli yaklaşıyordu. Ancak gelişen teknolojiyle mobil internet hem hızlandı hem de ucuzladı. Bu sebeple video izleme mobil veri trafiğinin yüzde 50’sini oluşturuyor. Video izlemenin toplam veri trafiğindeki oranının 2021 yılında yüzde 75’e ulaşması bekleniyor. Söz konusu istatistik Facebook gibi devlerin video paylaşımına giderek daha çok önem vermesinin nedenini net bir şekilde ortaya koyuyor.  

Kullanıcılar çok sadık

Akıllı telefon kullanıcıları son zamanlarda takım tutar gibi mobil işletim sistemi tutmaya başladı. Raporda yer alan veriler bu gözlemi destekliyor. Araştırmaya göre akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 80’i telefonunu yenilerken alıştığı işletim sisteminden vazgeçmiyor. Android kullanıcılarında bu ‘sadakat oranı’ yüzde 82’yken iOS kullanıcılarında yüzde 73.  Eylül itibarıyla pazarın yüzde 80’ini Android yüzde 15’ini ise iOS ile çalışan telefonlar oluşturuyor. 

EN ÇOK OKUNANLAR