USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dünya

09 Kasım 2015 10:11

Ford Trucks Afrika’nın merkezine yeni üs

2020’ye kadar 50 ülkeye ulaşıp global bir oyuncuya dönüşmeyi planlayan Ford Otosan, Afrika'yı Fas’tan yönetecek. Ford Trucks markasıyla Ford, Afrika pazarında ağır ticari satışlarında ilk üçe girmeyi hedefliyor.

Ford Trucks Afrika’nın merkezine yeni üs

Ford Otosan’ın ağır ticari araç markası Ford Trucks, global bir oyuncu olma hedefiyle ataklarını hızlandırıyor. Bu alanda önemli bir adım atan şirket, artık Afrika pazarındaki operasyonlarını Fas’tan yönetmeye başlıyor. Ford Trucks markasıyla Fas Kazablanka’da Ford’un 100 yıllık bayisi olan Auto Hall’un otomotiv distribütörü Scama ile işbirliği yapan Ford Otosan, operasyonlarını daha da büyütecek. Toplam 22 ülkede distribütörlük ve bayi ağı yapılanması bulunan Ford Trucks’ın, 2020’ye kadar hedeflediği 50 ülkeye ulaşması için Afrika pazarı stratejik önem taşıyor. Ford Trucks Fas bayisi Scama tarafından  inşa edilen 4S tesisinin açılışıysa Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ve Ford Otosan Kamyon İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kınay tarafından gerçekleştirildi. 

AFRİKA'NIN MERKEZİNDE

Fas’ın Afrika pazarı için önemli bir lokasyonda bulunduğunu belirten Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “ Kamyon işimizi Kuzey Afrika’daki en önemli ülkeye taşıyoruz. Afrika’yı Fas’tan yöneteceğiz. Ford Global ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde hedefimiz 60 ülkede faaliyet göstermek. 2020 yılına kadar 50 ülkeye ulaşacağız. Afrika bu hedefte kilit rol oynuyor” dedi. Kuzey Afrika pazarında hedeflerinin yıllık 20 bin ağır ticari araç satışı olduğunu da belirten Yenigün “Önümüzdeki dönemde Kuzey Afrika ağır ticari araç pazarında ilk 3 marka arasına girerek yüksek bir pazar payı elde etmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. 

1.5 MİLYAR $ YATIRIM

Ford’un ağır ticaride hedeflerini oldukça yüksek olduğunu söyleyen Yenigün, “İnönü fabrikamızda kapasitemiz 15 bin adet. 4 yılda 1.5 milyar dolar yatırım yaptık. Üretimin yüzde 33’ünü ihraç ediyoruz. Yeni gireceğimiz ülkelerle mutlaka kapasitemizi artıracağız. 
Dolayısıyla ihracatımız da artacak " dedi.

İstikrar rekor getirecek

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, 1 Kasım seçimlerinden sonraki hafta hissedilir bir rahatlama yaşandığını belirterek, “Gerginlik ve belirsizliğin kalkmasıyla birlikte piyasada bir rahatlama yaşandığı gerçek. Bunun satışlara olumlu yansıyacağını ve yılın yeni bir rekorla kapanacağını düşünüyorum” diye konuştu. 

Yükselen kurlar fiyatlara yansımadı

Haziran ayından bu yana yükselen döviz kurlarından doğan maliyet artışlarının kendileri de dahil olmak üzere birçok firma tarafından tam olarak fiyatlara yansıtılmadığını ifaden eden Haydar Yenigün, şöyle devam etti: “Kurların netleşmesini beklerken fiyatlarımızı da belirli bir seviyede tutarak, rekabetçi pozisyonumuzu korumamız gerekiyor. Gerilemeyle birlikte elimiz rahatlasa da yine de önemli oranda bir fark mevcut ve bunu yansıtmadık. Sona aya gelirken de bu farkların fiyatlara yansıtılacağını düşünmüyorum. Gerek üretici olarak gerekse distribütör olarak sanıyorum bu maliyet artışlarını yine biz karşılayarak fiyatlarımıza yansıtmayabilir ve bu şekilde satışların belirli bir seviyenin altına düşmemesi için destekleriz.” 

EN ÇOK OKUNANLAR