USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dünya

28 Temmuz 2015 11:51

Ekonomide yeni rota Asya

AB'nin ekonomik kriz, komşuların da güvenlik sancılarıyla boğuştuğu dönemde rota Asya'ya dönüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Ekonomi Bakanı Zeybekci ve 100 işadamıyla birlikte Çin-Endonezya seferine çıkıyor.

Ekonomide yeni rota Asya

Hakkı KURBAN- ANKARA

hakkı[email protected]

TÜRKİYE'NİN en büyük ticaret ortağı konumundaki Avrupa Birliği'nde (AB) yaşanan ekonomik sıkıntılar, komşu ve çevre ülkelerdeki güvenlik krizleri, iş dünyasını farklı coğrafyalara yönlendirdi. Bu kapsamda Türkiye, özellikle Asya'nın devleriyle işbirliğini artırmak için düğmeye bastı. Çin, Endonezya, Japonya ve Hindistan başta olmak üzere Asya'nın güçleriyle işbirliği geliştirilecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, altı gün sürecek Çin ve Endonezya ziyareti bugün başlayacak. Erdoğan'a, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'yle Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) üyesi 100'ün üzerinde işadamı da eşlik edecek.

HEDEF 50 MİLYAR $

Erdoğan'ın Uzakdoğu programında ilk durağı Pekin olacak. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in davetlisi olan Erdoğan'ın, aralarında Çin Başbakanı Li Keqiang'ın da olduğu üst düzey devlet yetkilileri de kabul etmesi öngörülüyor. Pekin ziyaretinde, iki ülke arasında iş formu düzenlenecek, otomotivden turizme varana kadar birçok alanda ticaret, işbirliği ve ortak yatırım anlaşmaları imzalanacak. 30 milyar dolar seviyesine gelen ticaret hacminin, ilk etapta 50 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

JAPONYA VE HİNDİSTAN AÇILIMI

Çin ve Endonezya ziyaretlerinin yanı sıra, hükümet de Japonya ve Hindistan Eylem Planı için harekete geçti. İki ülkeyle ticaretten teknolojiye, sinemadan savunmaya kadar farklı alanlarda işbirliği yoğunlaşacak. Türkiye ile Japonya arasındaki yıllık ticaret hacmi 4 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Japonya gibi Hindistan'a yönelik de açılım gündemde. 2014 yılı için yaklaşık 7.5 milyar dolar seviyesinde olan Türkiye ile Hindistan arasındaki ticaret hacminin önümüzdeki 5-7 yıl içerisinde 22 milyar dolar seviyesine çıkarılması hedefleniyor.

2.DURAK ENDONEZYA

Erdoğan, Çin temaslarının ardından, 30 Temmuz Perşembe akşamı Endonezya'nın başkenti Cakarta'ya geçecek. Endonezya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Joko Wid tarafından ağırlanacak olan Erdoğan, 1 Ağustos Cumartesi günü düzenlenecek olan İş Formu'na da katılacak.

UYGUR TÜRKLERİ DE MASADA OLACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'le yapacağı görüşmede en önemli başlıklarından birini de Uygur Türkleri oluşturacak. Erdoğan'ın, birinci ağızdan konuyla ilgili gelişmeleri öğreneceği kaydedildi.

 

 

 

 

   

EN ÇOK OKUNANLAR