USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dünya

25 Kasım 2015 10:10

Çin, yılda 1 milyon 'klon inek' üretecek

Çin dünyanın en büyük hayvan klonlama fabrikasını kuruyor. 2016 yılında tamamlanacak tesiste inek, narkotik köpeği ve yarış atının ticari amaçlı klonlanması planlanıyor. Fabrika, ilk etapta yılda 100 bin büyükbaş embriyosu üretecek, daha sonra 1 milyona çıkarılacak.

Çin, yılda 1 milyon 'klon inek' üretecek

Çin, dünyanın en büyük hayvan 'klonlama fabrikası'nı kurmaya hazırlanıyor. Tesisin devlet desteğiyle inşa edildiği açıklanırken, ülkenin kuzeyindeki Tiencin Ekonomik ve Teknolojik Kalkınma Bölgesi'ne (TEDA) kurulacağı ilan edildi. Ticari klonlama merkezinin yapımı için anlaşma imzalandığı belirtilirken, inşaatın başladığı ve ana binanın 2016 yılının ilk yarısında tamamlanacağı bildirildi. Merkezde, sığır, narkotik köpeği, evcil köpek ve yarış atının ticari amaçlı klonlanması planlanıyor. Çin böylece sığırlardan et ihtiyacını at ve köpeklerden de artan güvenlik ihtiyacını karşılayabilecek. İnşaatını, kök hücre tedavisi ve doku yenileme alanlarında çalışan Boyalife Group firmasının alt kuruluşu Sinica, Pekin Üniversitesi Moleküler Tıp Enstitüsü, Tiencin Uluslararası Biyomedikal Akademisi ve Kore Cumhuriyeti Sooam Biyoteknoloji Araştırma Vakfı'nın üsteleneceği tesisin, 200 milyon yuana yani yaklaşık 30 milyon dolara mal olması bekleniyor. Boyalife Group Yönetim Kurulu Başkanı Xu Xiaochun, "Tesis, başlangıçta yılda 100 bin büyükbaş hayvan embriyosu üretecek, kapasite nihayetinde 1 milyona çıkarılacak" diye konuştu.

Mamutlar geri dönebilir mi?

BU alanda dünyanın en büyük merkezi olması beklenen tesisin bir diğer önemli özelliği de nesli tükenen mamutlarla ilgili olacak. Ağır klonlama teknikleriyle mamutların geri getirilmesi de planlanıyor. 

Havalimanları için köpek!

Çin'de araştırmacılar 2000 yılından bu yana hayvan klonlama üzerine çalışmalarını artırdı. Çin'in ilk ticari klonlama şirketi de 2014 yılında Doğu Şandong Eyaleti'nde kuruldu ve klonlama yoluyla üç saf kan Tibet çoban köpeği dünyaya getirildi. Klonlanan köpekler havalimanı ve hudut kapılarında güvenlik amaçlı uyuşturucu kontrollerinde kullanılıyorlar.

EN ÇOK OKUNANLAR