USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dünya

28 Temmuz 2015 11:57

Bankalardan 1 milyar $ nakit toplamış

DAEŞ,ana kalesi olarak görülen Irak'taki Musul kentini bir yılı aşkın süredir elinde tutuyor. ABD kaynaklarına göre örgüt, şehre ilk girer girmez 90 banka şubesini basıp kasalardaki 1 milyar dolar nakit paraya el koydu.

Bankalardan 1 milyar $ nakit toplamış

DAEŞ, geçen yıl ele geçirdiği Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'da kasasını doldurdu. ABD Hazinesi sekreterlerinden Daniel Glaser'in yaptığı açıklamaya göre, DAEŞ Musul'daki 90 bankadan toplam 1 milyar dolar nakit paraya el koydu. Musul, geçen yıl haziran ayından bu yana DAEŞ'in kontrolü altında bulunuyor ve örgütün Ortadoğu'daki ana kalesi olduğu söyleniyor. DAEŞ üyeleri 12 Haziran 2014'te Musul'u tümüyle ele geçirmiş ve Irak güvenlik güçlerinden aldığı araçlarla kent sokaklarında zafer turları atmıştı.

PETROLDEN 40 MİLYON $ GELİYORDU

DAEŞ, bu paradan kendi grupları içinden her bir kişiye ayda 1000 dolar ödeme yapılmasına izin veriyor. Öte yandan DAEŞ'in petrol gelirlerinin de geçen yıl ayda 40 milyon doları bulduğu belirtiliyor. Bölgeyi ele geçirmeye başladığı ilk andan itibaren enerji kaynaklarına göz diken DAEŞ, petrol ve doğalgaz kuyularını kontrol altına alarak finansman sorununu çözüyor.

Finansman kolu zayıflıyor

Ancak son dönemde artan ABD saldırıları nedeniyle örgütün finansman kolu iyiden iyiye zayıflamaya başladı. Bu arada ABD hükümeti DAEŞ'e karşı Irak'taki operasyonlarına hâlâ devam ediyor. ABD Savunma Bakanlığı açıklamasına göre en son Irak yakınlarında 22 hava saldırısı düzenlendi. Operasyon sırasında DAEŞ'a ait patlayıcı ve silah onarım tesislerine ciddi zarar verildi. 

Petrol geliri hızla azalıyor

DAEŞ, kontrol ettiği bölgelerde özellikle petrol ve doğalgaz ticaretiyle geniş finansman kaynağı yaratıyor. Petrol zengini haline gelen örgütün, sadece petrol kaçakçılığından aylık 10 milyon dolar para kazandığı belirtiliyor. Ancak bu rakam geçen yıl 40 milyon dolar civarındaydı. ABD'nin etkili hava saldırıları sonucu DAEŞ, gelirinin büyük bir kısmını kaybetti. ABD’nin Suriye’deki bir baskın sayesinde DAEŞ'in finansman kaynakları hakkında edindiği istihbaratın, milyonlarca dolarlık petrol kasasını ortaya çıkardığı belirtiliyor. DAEŞ ele geçirdiği enerji kaynaklarından birçok yere petrol ve yakıt satıyor.

ABD KASASINI VURUYOR

ABD Irak'taki operasyonlarına devam ediyor. En son yapılan hava saldırıları Ramadi, Musul, Baiji, Habbaniyah, Mahmur, Sincar ve Tal Afar'ı hedef aldı.

49 Türk'ü 3 ay rehin aldı

DAEŞ, Musul’u ele geçirdiğinin hemen ertesi günü Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nu basarak Başkonsolos Öztürk Yılmaz'la beraber 49 kişiyi rehin almıştı. Rehineler, Türkiye'de hükümetin yoğun çabası sonucu üç aysonra serbest bırakılarak, sağlıklı bir şekilde Şanlıurfa'dan Türkiye'ye giriş yapmışlardı.

EN ÇOK OKUNANLAR