USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

11 Şubat 2021 19:09

Online ve offline süreçlerin avantajları iç içe geçmeli

E-ticaret şirketleri, bir süredir fiziki mağaza da açıyor. E-ticareti rakipten ziyade tamamlayıcı unsur olarak gören perakende şirketleri daha sürdürülebilir konseptler geliştirecek. Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un; "Perakende; deneyim veya rahatlık sağlamalı. Gerisi e-ticarete kayar" söylemi ise aslında çözüme ışık tutuyor. Perakende sektöründe müşterilere deneyim ve rahatlık dışında, e-ticaretin avantajlarını sağlayan oyuncular başarılı olacak

Online ve offline süreçlerin avantajları iç içe geçmeli

Tuğra Gönden / Cushman & Wakefield Yönetim Kurulu Başkanı 
[email protected]

Geride bıraktığımız 2020 yılını değerlendirdiğimizde; pandemi sürecinde özellikle sağlık ve güvenlik konularının öne çıktığını görüyoruz. Diğer yandan hem ekonomik durgunluk hem de yaşanan fiili kapanışlar ve kısıtlamalar sonrasındaki toparlanma sürecinde, alışveriş merkezleri ve cadde mağazalarındaki yaya trafiği büyük ölçüde azaldı. Beklenen bu düşüş, kapalı alanlara kıyasla cadde mağazalarında daha az gözlemlendi. 

Ziyaretçi sayısında %34 azalma

AYD/Akademetre sonuçlarına göre alışveriş merkezlerindeki ziyaretçi sayısı, Ekim 2020’de bir önceki yılın aynı ayına göre %34 azaldı. Yaz aylarında ise ziyaretçi sayıları ve cirolar hızla artış gösterirken; tüketicilerin alışveriş konusunda daha odaklı ilerlemeleri dikkat çekti. Çok daha kısa ziyaret sürelerinde eski ciro seviyelerine yaklaşma eğilimi görüldü.

%171’lik pazar büyümesi

Nielsen’in analizlerine göre pandeminin etkisini net olarak hissettirmeye başladığı ilk beş haftada, pazar büyümesi ilk iki aylık performansının üç kat üzerine çıkarak % 171 olarak kaydedildi. 

Gıda dışı perakende de %34 daralmaYaşanan bu dramatik artışın ardından kısmen azalmalar olsa da ivmenin korunması hedeflendi.TAMPF-Nielsen Perakende Endeksi’nin ilk 6 ay sonuçlarına göre gıda dışı perakende %34 daralma gösterdi.

OnlIne satışlar % 90, işlem hacmi % 103 arttı

TÜİK verilerine göre ise Kasım 2020’de gerçekleşen perakende cirosunda online satışların, bir önceki yıla göre % 90 artması ve Iyzico’nun analizine göre Kasım 2020’de gerçekleşen ‘Efsane Cuma’ döneminde geçen yıla göre işlem hacminin % 103 yükselişi; online perakendenin fiziksel perakendeye karşı giderek güçlendiğinin önemli göstergeleri… 

Yeme-içme ciro endeksinde % 15 düşüş

AYD/Akademetre verilerine göre, alışveriş merkezlerinde yeme-içme sektörünün diğer kategorilere göre ciro endeksinde Ekim 2020’de bir önceki yıla göre % 15 düşüş yaşamasının ardından, yılın son çeyreğinde gelen yeni kısıtlamalar ile zor bir dönem geçirildi.

Az ziyaretçiye, daha az sürede daha çok satış gerçekleştirilmeli

Mevcut ortamda perakende sektörünün sağlaması gereken; daha az ziyaretçiye daha az süre içinde daha fazla satış gerçekleştirmek. Kısıtlamaların uzun süre daha devam etmesi ise perakende sektöründeki risklerin artarak devam edeceğinin yansıması… Özellikle yeme-içme kategorisinde olduğu gibi mekanların tamamen kapanması ve sadece gel al veya paket servisin olduğu bir süreçte birçok oyuncu ayakta kalamayacak. Değişen dinamiklere uyum sağlayamayan fiziksel perakendede kapanışlar veya fonksiyon değişimleri artacak.

OmnIchannel stratejileriyle müşterinizi tanıyın 

Online satışın güçlü olduğu en önemli noktalardan biri; müşterileri hakkında çok fazla bilgiye sahip olmaları… İlgili web sitesi veya uygulamaların kullanımı ile alışkanlık ve tercihleri, gerçek bir müşteri ile bağdaştırabiliyorlar. Geleneksel perakendede ise bu çok daha zor ve etkin sadakat uygulamaları ile kısmen sağlanabiliyor. E-ticarette ise verilere erişimin çok daha kolay olması ve bu verilerin ayrıntılı şekilde analiz edilebilmesi birçok olanak sağlıyor. Bu durum, bir taraftan müşteriler ile odaklı etkileşimi artırarak sadakatı güçlendiriyor. Diğer taraftan tüm kanal ve mecralardan erişim ile ciddi bir görünürlük sağlıyor. Perakende sektöründe geliştirilecek etkin bir omnichannel stratejisi, müşterilerin hazırlıklı bir şekilde alışverişe gelmelerini sağlayacak. Bu şekilde daha az ve daha kısa ziyaretler ile daha fazla ve odaklı satış yapmak mümkün. Asıl hedef; alışverişin deneyim tarafını öne çıkarmak… ‘Click & collect’ gibi internetten sipariş edilen ürünlerin mağazalardan teslim alınması veya doğrudan müşteriye sevkiyatı, mağaza stok yönetimi veya tedarik zinciri açısından satış ağı ve tedarik zincirinin optimizasyonuna olanak sağlayacak.

Teknolojiyi entegre edebiliyor musunuz?

Online satışta verinin toplanması, işlenmesi veya yapay zeka ile analiz edilmesi şüphesiz gelişmiş teknolojileri gerektiriyor. Fakat teknoloji, fiziki mağazalarda da yerini almaya devam ediyor. Örneğin; mağaza veya AVM içi müşteri trafiğini takip ve analiz eden teknolojilerin daha da yaygınlaşması, perakende sektörüne önemli avantaj sağlıyor. Ürün yerleştirmeyi optimize eden veya müşteri trafiğini yönlendirerek kullanıcı deneyiminini artıran uygulamaların sayısı hızla artıyor. Elde edilen etkileşim; sürdürebilir bilgilendirme ve sürekli geri bildirim için kullanıldığında şeffaf bir diyalog oluşturuyor. Mağaza veya AVM içi müşteri trafiğini anlamlandırarak, mağaza içi bilgilendirme ve aktif yönlendirme imkanı sağlayan girişimler ise pandemi sürecinde hızla büyüme kaydetti. Sanal gerçeklik özellikle giyim ve kozmetik kategorilerinde yaygınlaşıyor. Teknoloji ise ödeme sistemleri başta olmak üzere temassız alışveriş için etkin çözümler sağlıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR